اصول طراحی لوگو تاثیرگذار
هدف از طراحی لوگو چیست؟ قبلا در وبسایتم در مورد اصول طراحی برند صحبت کردیم و یکی از مهمترین گام ها در برندسازی داشتن یک لوگوی استاندارد است، که متاسفانه کمتر لوگویی در ایران استاندارد طراحی میشود شاید از دید صاحب کسب و کار و یا گرافیست لوگوی خوبی باشد اما از لحاظ یک مشاور برندینگ خیر! به جرات میگم که تعداد گرافیست های ایران که از دانش برندسازی و علم مدیریت آگاهند به تعداد انگشت های دو دست هم نمیرسند. امروز در این مقاله ۹ قاعده که حتما باید در طراحی لوگوی برندتان به آن توجه کنید برایتان بازگو خواهم کرد پس در ادامه با ما همراه باشید با اصول طراحی لوگو.
طراحی لوگوی یک شرکت می تواند چشم انداز کسب و کار آن شرکت را بسازد یا می تواند آن چشم انداز را با شکست مواجه سازد. یک لوگو که به شکل درستی طراحی شده است می تواند ارتباطی که شرکت و محصولات آن به دنبالش هستند را با مخاطب ایجاد کند. اما یک لوگو که غلط طراحی شده باشد می تواند باعث اشتباه در انتقال پیغام کسب و کار شود و نهایتا به کسب و کار آن شرکت آسیب بزند.
کسب و کارهای مدرن تا حد بسیار زیادی به دنبال این هستند تا ارتبطی اثربخش را با مشتریان بالقوه شان داشته باشند و بازاریابان نیز استراتژی هایی را تدوین می کنند تا مردم را به روش های مختلف با کسب و کار خود پیوند دهند. از این رو مالکان کسب و کار اوقات بسیار زیادی را به روی ابزارهای بصری صرف می کنند تا از این طریق مردم را درگیر تعامل با خود کنند و باعث شکل گیری ارتباط شوند. امروزه لوگو صرفا یک نماد کسب و کار برای شناسایی شرکت و محصولاتش نیست بلکه امروزه لوگو چیزی فراتر از این هاست که باعث می شود هویت برند قدرتمندی برای آن کسب و کار ایجاد شود.
لوگو اهداف مختلفی را با خود در بر دارد، بخصوص در جهان مدرن کسب و کار ها. لوگو می تواند پیغام های کسب و کار مناسبی را به مشتریان و مخاطبان هدف ارسال کند؛ یک لوگو که به صورت حرفه ای طراحی شده است این قدرت را دارد تا افراد و انسان های معمولی را به مشتری هایی وفادار تبدیل کند.
در اینجا می پردازیم به ۹ اصل در طراحی یک لوگوی اثربخش:
۱- برند را بشناسید
قبل از هر کاری برند را بشناسید و مطمئن باشید که از نگرش ها و بینش های نهفته پشت برند اطلاع دارید. حواستان باشد که هر لوگو به دنبال دست یابی به مجموعه ای منحصر بفرد از افراد است که بازار هدف و مشتری های هدف خوانده می شوند. پس هرآنچه برند شما، لوگوی تان و بازارتان را تعریف می کنند، یکجا یادداشت کنید و بدانید که ایدئولوژی آن برند چیست و برای آینده چه الهاماتی در سر دارد.
شخصیت برند را نیز بشناسید. آیا آن برند، برندی آرام و ملایم است یا برندی خشن است؛ به چه روشی می خواهد خود را شناسایی کند و به چه روشی می خواهد به بازار و مشتری هایش کمک کند. همه ی این جزئیات می بایست از قبل در دسترس باشد. این اطلاعات به شما به عنوان راهنمایی برای طراحی لوگو کمک بسیار کند. شما با در نظر گرفتن اطلاعاتی که پیرامون برندتان دارید، عناصر طراحی لوگوی تان را بدست می گیرد و شروع می کنید به ساختن لوگو.
از اونجایی که شخصیت برند خیلی مهمه همینجا توضیحات مختصری برایتان قرار دادهام امیدوارم مفید واقع شود.
شخصیت برند
طبق آنچه در بالا گفته شد، در بازارهایی که تولیداتشان درجه ی بالایی از تشابه را دارند، تمرکز سازمانها دیگر بر روی محصولاتشان نیست، بلکه روی شخصیت برندشان است. آنچه باعث می شود یک برند در مقایسه با رقبا در ذهن شما جایگاهی داشته باشد، شخصیت آن است
به همین خاطر عده ای از متفکران دنیای برندسازی شروع به ارائه ی طبقه بندی های جدید و راه حل هایی برای شخصیت سازی برندها کردند. جنیفر اکر، دختر دیوید اکر معروف، نخستین کسی بود که شخصیت برندها را تقسیم بندی کرد. جنیفر اکر، شخصیت برندها را به ۵ گروه مختلف تقسیم کرده است:
۱- صمیمی (Sincerity)
۲- هیجان انگیز (Excitement)
۳- متخصص (Competence)
۴- پیچیده (Sophistication)
۵- محکم (Ruggedness)
از همان ابتدا این تقسیم بندی ناكافی به نظر می رسید. برندها هم مانند انسانهای گوناگون داستانهای خودشان را دارند و سخت است تمام برندها را به زور در یکی از این ۵ دسته بگنجانیم. روش های دیگری نیز برای طراحی شخصیت برندها وجود دارد. برای نمونه، مارگرت مارک و کارول پیرسون از روی اسطوره های یونگ (و جوزف کمپل) در انسان شناسی، شخصیت انسان را به ۱۲ نوع اصلی و یا به تعبیر دیگر به ۱۲ کهن الگو تقليل داده اند تا طراحان برند با استفاده از آنها به کار خود عمق و استقرار دهند. به عقیده ی یونگ در ذهن ما عناصری نمادین (کهن الگوها) وجود دارند که ما خود آنها را نساخته ایم و این نمادها در ناخودآگاه جمعی همه ی انسان های جهان مشترک است. این دو نفر معتقدند که تمامی طراحان برند می توانند با استفاده از این مدل، شخصیت برند خود را مدیریت نمایند.
۲- ماهیت کسب و کارتان را نشان دهید
اطمینان حاصل کنید از اینکه لوگوی شما به طور کامل قادر به نشان دادن کسب و کار شما است. رنگ ها و تصاویر مورد استفاده در لوگوی شما باید با کسب و کار شما همخوانی داشته باشد و نیز با محصولات یا خدماتی که شما ارائه می دهید. زمانی که یک لوگو با کسب و کارتان همخوانی دارد، یک هویت برند برای شرکت شما در بازار رقابتی ایجاد خواهد کرد.
مشتریان هدف نیز وقتی پیغام شما را دریافت می کنند که طراحی لوگوی تان نشان دهنده ی کسب و کار شما، ارزش ها و ویژگی های آن باشد. پس به هر روشی که به دنبال طراحی لوگوی کسب و کار تان هستید، این راهنمایی های کلیدی را به ذهن بسپارید تا با این کار در بازار رقابتی کسب و کار خود را با موفقیت هدایت کنید.
۳- تاثیرگذاری بسیار مهم است
طراحی لوگو شما باید تاثیری عمیق در بازار و مشتریان شما داشته باشد. فقط یک نگاه به لوگوی شما کافی است که مردم را هیجان زده کند. لوگو باید هر بار که مشتریان به آن نگاه می کنند از نو احساس تازه و تازه تری در آنها شکل دهد.
لوگوی شما باید منحصر به فرد باشد، به این معنی که طراحی آن باید بر مبنای یک مفهوم جدید و بکر باشد تا در میان مردم در بازار برجسته شود. لوگو باید در طراحی بهتر از رقبای شما طراجی شده باشد.
۴- به شکلی برنامه ریزی شده از رنگ استفاده کنید
رنگ ها در تعیین پیام لوگو نقش مهمی ایفا می کنند. به عنوان مثال، اگر از لوگو قرمز به عنوان رنگ اصلی استفاده کنید، این پیام مارک تجاری را پرخاش، پرشور و پر انرژی خواهد کرد. این بدان معنی است که برند شما در نظر دارد مشتریان جوان را هدف قرار دهد. اگر آبی رنگ اصلی باشد، احساسات هوش و همبستگی را تحریک می کند. این به این دلیل است که بسیاری از کانال های اجتماعی مثل فیس بوک دارای لوگوی آبی هستند. اگر می خواهید یک صفحه رسانه اجتماعی ایجاد کنید، فکر کنید که آبی رنگ اصلی در طراحی است.
رنگ های روشن و جسور توجه مردم را جذب می کند، اما این رنگها باید درباره شخصیت برند شما نیز صدق کند. به یاد داشته باشید که هر رنگ موجب احساسات خاصی می شود که پیام آن را برای بینندگان یا مشتریان ارسال می کند و این همان علم پشت رنگ است که طراحان گرافیک مدرن از آن استفاده می کنند.
۵- از فونت ها با دقت استفاده کنید
بسیاری از طراحان به انتخاب نوع فونت اصلا توجهی نمی کنند و به صورت تصادفی فونت ها را انتخاب می کنند، اما واقعیت این است که فونت ها درباره شخصیت یک برند رازهای خاص خود را افشا می کنند. به عنوان مثال، یک فونت مورد استفاده برای لوگوی شرکت اسباب بازی، به احتمال زیاد یک قلم دست نوشته خواهد بود. این به این دلیل است که کودکان هدف مشتری هستند و شما می خواهید برند خود را به عنوان تجارتی فرزند دوستانه طراحی کنید.
و همچنین اگر شما یک لوگو برای یک گروه موسیقی راک ایجاد می کنید، فونت های جسورانه ای که شخصیت قوی خود را از گروه خود متمایز می کند انتخاب می کنید، پس بنابراین، مطمئن باشید که یک متن ناسازگار بین متن انتخاب شده و شخصیت برند شما وجود ندارد. اگر به انتخاب نوع فونت برای برندتان توجه نکنید، لوگو سیگنال های اشتباهی را به مشتریان بالقوه خود ارسال می کند.
۶- نوع لوگو را انتخاب کنید
آیا می خواهید لوگویی را طراحی کنید که نام برند تان در مرکز اصلی آن قرار بگیرد. این می تواند بهترین ایده برای طراحی لوگو باشد و در واقع این چنین لوگویی که آنرا لوگوتایپ نیز می نامند نمونه ها مشهور بسیاری دارد که ری بن، آی بی ام، و کوکا کولا از مشهور ترین های آن به شمار می روند. اگر انتخاب شما این است که یک لوگو تایپ داشته باشید، این انتخاب اگر هوشمندانه انجام شود باعث می شود تا شما سریعا در ذهن مخاطب تان نقش بسته و شناخته شده شوید، این بدین معناست که لوگوی شما خودش به تبلیغات شما تبدیل خواهد شد و نیازی نیست تا دیگر هزینه های بسیاری را صرف تبلیغات و شناخته شدن میان مردم کنید، لوگوی شما نام شرکت شما را خواهد گفت.
اما اگر شما انتخاب کنید که یک نماد را به عنوان لوگوی خود قرار دهید، به پول زیادی برای ایجاد آگاهی از برند خود نیاز خواهید داشت. شرکت های مشهور به استفاده از نمادها به عنوان لوگو عبارتند از لوگویِ اپل که دارای سیب به عنوان نماد تجاری است.
و در نهایت ممکن است که شما هم از نماد و هم از تایپوگرافی استفاده کنید. مانند پپسی، بلکبری و یا ای تی اند تی.
و یک نوع چهارمی از لوگو که به آن نشان افتخار میگوییم و طرفداران کمتری دارند مانند لوگوی استارباکس.
۷- ساده اش کنید
هر طراح لوگوی متخصص و هر طراح گرافیک این مشاوره را به شما تحمیل می کند و همه آنها تاکید بسیاری بر ایجاد یک طراحی لوگوی ساده توسط خواهند کرد. هنگامی که ما از یک لوگوی ساده صحبت می کنیم، یعنی اینکه از یک یا دو رنگ، فونت و سایر عناصر استفاده کنیم تا بیننده پیام را در اولین نگاه به روی لوگو دریافت کند. اما اگر دو رنگ و فونت گیج کننده یا یک شکل پیچیده از لوگو وجود داشته باشد، این به مخاطبین سیگنال منفی ارسال می کند.
لوگوی ساده نیز یک طراحی به یاد ماندنی است. اکثر کسب و کارهای جهانی توسط لوگوی های ساده آنها شناخته می شوند. به عنوان مثال، لوگوی Nike را ببینید. این لوگو بسیارساده است. لوگوی پپسی تنها از دو رنگ ساخته شده است. لوگوی سامسونگ دارای یک رنگ است. لوگوی اپل به عنوان نمادی از کسب و کار خود اعمال می شود. سادگی طراحی فقط به لوگو محدود نمی شود. ودر واقع، تمام محصولات طراحی گرافیک مانند طراحی بروشور و غیره نیز باید ساده، شسته و رفته و تمیز باشند.
بسیاری از شرکتها نام خود را در لوگو نشان می دهند، در حالی که برخی دیگر فقط یک تصویر دارند. هر دوی این نوع لوگو های ساده قادر به جلبِ توجه کامل مشتریان هستند. لوگوی شما می تواند رنگ ها و تصاویری داشته باشد اما مخاطبان مورد نظر باید بتوانند طرح را درک کنند. اجتناب از ایجاد لوگوی پیچیده با شورش رنگ ها یا فونت ها و یا خطوط به عنوان یک طرح باعث ابهام بیش از حد می شود؛ شما می توانید لوگوی گوگل را ببینید. لوگوی گوگل ساده ترین لوگو در سراسر جهان است.
این که ما می گوییم لوگوی شما باید ساده باشید به علت این است که کار را برای ذهن مخاطب راحت کنیم و لوگو به سادگی در ضمیر ناخودآگاه فرد ثبت شود. من پیشنهادم نهایتا استفاده از دو عنصر یا دو رنگ همراه با یک فونت است. فونت هایی که طیف دارند را توصیه نمیکنم.
۸- مقیاس پذیر باشد
کیفیت دیگری درباره ی طراحی یک لوگوی کامل این است که تا می توانید آن را طوری طراحی کنید که قیاس پذیر باشد. حواستان باشد که لوگوی شما قرار است به روی تبلیغات بسیاری قرار بگیرد و باید به آسانی یک لوگوی گویا در شرایط و تبلیغات مختلف باشد، آن هم در همه ی رسانه ها؛ این یعنی بتوان آن را به روی بیلبوردهای بزرگ یا کوچک و در رسانه های مختلف همچنان گویا و انتقال دهنده ی هدف شما باشد، به نوعی می بایست بخشی از طراحی بیلبورد باشد.
اما اگر لوگو حس گرایی خود را از دست بدهد و برخی از عناصر طراحی آن بر روی بیلبورد ظاهر نشوند، با شکست مواجه خواهد شد. و همچنان، اگر نیاز به چاپ لوگو در یک سطح کوچکتر مانند یک محصول تبلیغاتی مانند یک قلم باشد، جزئیات لوگو هنوز هم باید به وضوح قابل مشاهده باشد.
۹- در نسخه ی سیاه و سفید نیز می بایست گویا باشد
یکی دیگر از نکات موثر برای ایجاد یک طراحی لوگوی قدرتمند این است که مطمئن شوید که به همان اندازه در سیاه و سفید نیز چشمگیر و گویا و بیان کننده ی اهداف آن کسب و کار است. موارد زیادی وجود دارد که لوگوی بدون رنگ ظاهر می شود و این ممکن است در اسناد، اسناد فکس، تبلیغات روزنامه ها، لوازم التحریر و بسیاری موارد دیگر به وضوح مشاهده شود. به عنوان مثال، آگهی روزنامه به طور کلی سیاه و سفید است؛ پس این به این معنی است که لوگو شما باید بیننده را در آگهی تحت تاثیر قرار دهد حتی اگر برند شما به جای نسخه ی رنگی در نسخه ی سیاه و سفید باشد.
یکی از راه های رسیدن به این هدف هنگام طراحی لوگو، این است که برای اینکه لوگو در حالت سیاه و سفید هم گویا و بیان کننده ویژگی های کسب و کار و محصول باشد این است مطمئن شوید لوگوی تان در مرحله ی طرح هم قابل تشخیص بوده و لوگوی کامل و درستی است، وقتی یک طرح با مداد می کشید، به رنگ ها متکی نباشید و مطمئن باشید آیا بدون رنگ و در حالت طرح قابل تشخیص است یا خیر. بسیاری از طراحان فکر می کنند که لوگو صرفا پس از افزودن رنگ و شکل جدید گرفتن است که اثربخش شده و گویا می شود اما اینگونه نیست و بهترین زمان برای افزودن رنگ این است که اول مطمئن شوید بدون رنگ هم گویا و تاثیرگذار است.
این ها راهنمایی های قدرتمند ما بودند که باید در هنگام طراحی لوگوی خود در نظر بگیرید. با این حال، شما می توانید همه چیز را به یک طراح حرفه ای گرافیک بسپارید و می توانید خود این مهم را با هزیه ای کمتر انجام دهید.
نتیجه گیری:
برای ایجاد یک طراحی قدرتمند از لوگوی خود، مطمئن باشید که برند تان را می شناسید، آن هم به طور کامل می شناسید. لوگوی شما می بایست طراحی منحصر بفرد اما ساده ای داشته باشد که پیغام برند شما را به وضوح انتقال دهد. این لوگو می بایست لوگویی مقیاس پذیر و قابل انعطاف نیز باشد که از رنگ ها و فونت های مشخص و متناسب با شخصیت برند تان تشکیل شده است.
نوشتهها مرتبط
طراحی لوگوی آموزشگاهی [ راهنمای جامع برای ایجاد هویت بصری قدرتمند ]
لوگوها نقشی بسیار مهم در شکلگیری هویت بصری سازمانها و کسبوکارها ایفا میکنند.…
افزایش فروش در اینستاگرام با استوری موشن [ راهکاری خلاقانه برای جذب مخاطب ]
در دنیای امروز، حضور آنلاین برای کسبوکارها ضروری است. یکی از ابزارهای مهم…
اپلیکیشن های طراحی لوگو [ تعریف،مزایا و معایب ]
طراحی لوگو یکی از مهمترین عناصر در ایجاد هویت بصری هر کسبوکار است.…
دیدگاهتان را بنویسید